Интересно за ледът

лед с ягодаРазличните видове лед

 

Като цяло определението за лед е „кристал, формиран от замръзването на вода”. Много хора обаче не знаят, че водата не замръзва, както останалите течности и различните начини на замразяване и различните „видове вода”, така да ги наречем произвеждат различен вид лед.

 

Чудили ли сте се например, защо някои видове лед имат бяло във вътрешността, а други са по-прозрачни. Тази бяла вътрешност се получава поради наличието на въздух и други частици в замразената вода. Затова и за направата на лед на кубчета се използват методи за пречистване на водата, за да може в питието ви да плава чист и кристален лед на кубчето, което маркетолози са доказали, че допринася за по-голямо удоволствие от питието.

 

Друг интересен факт е, че водата противно на други течности, се разширява когато замръзва, това е защото водата замръзва отвън навътре и въздухът бива избутван във вътрешността, карайки леда да увеличава обема си.

Ако искате да произведете прозрачен лед, използвайте бутилирана вода, преварете я, за да изкарате въздуха от нея и я замразете директно в съда, в който сте я варили, за да предотвратите навлизате на въздушни частици във въздуха.

 

„Горещ лед”

 

Едно от най-интересните неща за леда е, че горещата вода замръзва по-бързо от студената. Това е в пълно противоречие с науката и тя все още няма обяснение за този феномен. Той е бил открит от Аристотел още през 4 век. BC, но е бил приет от науката едва през 1963г., след провеждането на редица експерименти от Ерасто Мпемба, танзанийски ученик. Поради този факт, модерните машини за направа на сладолед, използват горещ сладоледен разтвор, за да произвеждат сладоледа. Метода се използва и за направата на лед на кубчета.

 

„Студен лед”

 

Въдухът е ключов елемент в сладоледа. Около четвърт от съдържанието на готовия сладолед лед въздух, който е бил въвлечен в направата чрез „биене” на течността. Тази процедура, освен че вкарва въздух в течността, също така попречва да се образуват големи ледени кристали, което би направило сладоледа твърд и на големи буци.

Интересно е откритието на Мариа Брум, който описва, че разглеждан под микроскоп, ледът има почти същата структура като лавата.

 

„Стъклен лед”

 

Водата не винаги замръзва при 0°C. На земята, водата има нужда да се обледи около някакво чуждо тяло, най-често микроскопични частици прах. Ако във водата не присъстват такива частици, можете да свалите температурата на водата до -42°C, преди тя да почне да замръзва. Този процес се нарича „свръхохлаждане” и охлаждането се извършва бавно.

 

Ако обаче охладим водата бързо до още по-ниска температура, получаваме т.нар. „стъклен лед”. Когато охладим водата изключително бързо избягваме процеса на обледяване, чрез който се образува нормална кристална решетка, и се преминава директно към хаотично аморфно твърдо състояние на водата, което учените наричат „стъклена вода”(нарича се така поради приликата с хаотичното подреждане на молекулите, които се наблюдава в стъклото).

 

За да произведете „стъклена вода”, трябва да свалите температурата на водата до -137°C за няколко милисекунди. На земята не можете да намерите такъв лед никъде, освен в лабораториите. Но като цяло това е най-често срещаната форма на водата във вселената, това е материалът, от който всички комети са съставени.

 

„Езерен лед”

 

Най-използваният лед на кубчета на скъпите вечерни приеми през 19-ти век в Лондон е бил лед, който е бил взиман от езерото Уелхам, Масачузетс. Компанията, която го е продавала, Уенхам(Wehham) Лейк Айс имала магазин по поречието на реката, на чиято витрина всеки ден слагали прясно изрязан леден блок, а зад него поставяли вестник, за да могат минувачите да се гледат с възхищение колко прозрачен е ледът. По тази причина на витрината постоянно имало хора, които гледали леда. Ледът от това езеро се слави още с това, че е бил най-предпочитаният лед на кубчета от Кралица Виктория.

 

 

Какво представлява едно гурме ледено кубче?

 

За да отговорим на този въпрос, трябва първо да обясним какво значи гурме. Терминът гурме е използван доста често в днешно време, но не много хора са запознати какво наистина значи това. Думата гурме /gourmet/ води началото си от Франция, като така са се наричали хората разбиращи от вино, или по-точно, специалистите по вината, които са работели във винарните. А думата гурманд /gourmand/ се е използвала за хора, които са обичали да си похапват, също така и като нарицателно за елитното общество, което можело да похапва много и хубава храна. В днешно време думата гурме не носи нито едно от тези значения, макар и доста често гурме да се превежда като „чревоугодничество”.

 

В днешно време думата гурме се използва по-скоро за да назове култура. Гурме културата представлява култа към вкусните, често скъпи, здравословни и рядко приготвяни храни и напитки. Гурме културата няма добре обособени граници. Като цяло всичко може да бъде гурме, стига хората да му придадат това значение. Гурме културата слага на първо място естетиката и високият стил на живот. Поради силната глобализацията в последните години, нарастващите доходи на хората и развитието на информационните технологии, гурме културата се разпространява над все повече хора и вече не е удоволствие само за елита на обществото.

 

Добре, но ледените кубчета какво общо имат?

 

Тъй като гурме е синоним на качество, той може да се приложи към почти всяка индустрия. Както при храната и виното, така и в индустрията, предлагаща лед на кубчета, се е развила гурме култура. Гурме лед на кубчета са такива кубчета, които са направени по специална технология, за да бъдат максимално естетични и качествени. Гурме леда на кубчета е направен от специално филтрирана вода, които ги правят максимално чисти, след това минават през специална технологична обработка. Едно перфектно гурме ледено кубче изглежда красиво, охлажда добре питието и не се разтапя бързо, разводнявайки питието.

 

Най-популярният вид гурме лед на кубчета

 

Най-популярният вид лед на кубчета, който се използва в по-голямата част от ресторанти, барове и клубове е т.нар. „суперкуб” или наричан още „гурме лед”. Той е в известната форма „Скотсман тимбъл”/Scotsman thimble/ и се предлага в различни размери. Чистотата на леда кара питието да изглежда по-привлекателно, а също така спомага и за по-бавното му топене, което прави питието по-малко разводнено и добре охладено.

 

Уникалната им форма спомага да не залепват едно за друга в кофата за лед, също така и да бъдат хващани по-лесни. Те се произвеждат като се пръска вода отдолу — нагоре в обърната форма, което спомага всички нечистотии във водата да падат обратно долу, без да полепват по леденото кубче. Крайният резултат е едно кристално чисто, много здраво кубче.

 

Всички тези характеристики, правят известният лед на кубчета Скотсман тимбъл един от най-предпочитаните гурме кубчета в света.

 

Правилният лед на кубчета

 

Почти във всеки студен коктейл се прави с лед, независимо дали се използва шейкър или не. Може да мислите, че вида на леда няма значение, но всъщност от правилния избор на лед зависи дали питието ви ще е добро или не съвсем.

 

За жалост, леда не се счита за важна съставка в питиетата. Ако в рецептата пише да се добави лед, много е вероятно да се добави стандартен лед от фризера без много да се умува по въпроса. Но трябва да знаете, че леда не се използва само за да се изстуди питието. Когато се използва в шейкър или се постави директно в чашата да се топи, той става част от коктейла, независимо дали го осъзнавате или не.

Така че, следващият път когато посегнете за лед, бъдете сигурни че избирате правилният вид за питието:

 

–          Кубчета – Ледът на кубчета е най-разпространената форма на лед и съответно най-развитата. Употребата на лед на кубчета е почти неограничена. Използвани в ликьори с лед, за миксиране и в шейкъри или просто за охлаждане на питието, много е вероятно да видите лед на кубчета, отколкото в каквато и да е друга форма. Ледът на кубчета е по-твърд и по-голям от всички други видове лед. Поради тази причина, той се топи по-бавно и има по-малка вероятност да разреди питието ви.

 

–          Трошен лед – трошеният лед много прилича на кубчетата, но е по-малък. Този вид лед се топи много по-бързо от кубчетата и има тенденцията да увеличава обема на питието с повече вода. Най-добрата употреба на трошен лед е в блендери, защото те разчупват леда на по-плътни парчета.

 

–          Блокове лед – ако сте барман или просто правите много питиета в домашния ви бар, тогава блокчетата лед са точно за вас. Инструментите за правене на лед позволяват да разчупвате леда на различни размери и форми ледени блокчета, които да са подходящи за напитката ви. Това е една практика, която вече не е толкова често срещана, но блокчетата лед си остават много полезни. В днешно време най-често можете да видите блокчета лед, използвани за охлаждане на пуншове. Чрез използването на калъпи, блокчетата лед могат да бъдат направени в почти всякаква форма, която може да си поискате.

 

Как съхранявате леда също определя това как той ще влияе на питието. Ледът поема ароматите на обектите около него, затова ако не искате питието ви да мирише на рибата, която сте уловили вчера на реката, не го съхранявайте близо до нея. Ако пазите леда в отворен контейнер, завъртайте/разбърквайте го от време на време, така че да се използва и по-старият лед. Ако правите леда си в домашни условия, пазете няколко формички за лед във фризера. Готовите кубчета лесно могат да бъдат разчупени, за да се създаде трошен лед, който да се използва в шейкър или направо в питието.

Помнете, ледът е важна съставка от питието сам по себе си. Винаги използвайте пресни съставки, в това число и леда и винаги ще ви се получават страхотни питиета.

 

 

Go to Top